Strategi for bæredygtigt byggeri er en pose blandede bolsjer.

”Der er gode elementer i regeringens strategi for bæredygtigt byggeri. Men desværre overskygger udskydelsen af krav til bindende klimamål til 2027 for de gode elementer”. Det er Landsformand for Byggesocietetet Ole Schrøders første kommentar, da han har læst strategien som blev offentliggjort tidligere denne uge.

Bygge- og ejendomsbranchen har erklæret sig klar til at arbejde med bindende krav allerede fra 2021 og i det lys virker udskydelsen til 2027 helt uforståelig. Samtidig har man valgt ikke at beskrive vejen dertil, da strategien ikke udpeger delmål frem mod 2027.

”Vi har besluttet at reducere udledningen af co2 med 70 procent i 2030. Det sker simpelthen ikke af sig selv. Det kræver regler, rammer, samarbejde og fremfor alt forskning i alt fra byggematerialer, nye teknologier og digitalisering af byggeriet. Det er helt afgørende, at vi får beskrevet de trædesten, vi skal benytte for at nå målet i 2030. Vi kan simpelthen ikke vente til 2027. Så når vi det ikke” siger Ole Schrøder.

På den gode side lægger strategien op til øget internationalt samarbejde i regi af EU ligesom det er godt, at regeringen lægger op til en udvikling af både LCA og LCC, hvilket vil gøre det lettere at beregne en bygnings samlede klimaaftryk. Det er også meget positivt, at der afsættes penge til grønne renoveringer af eksisterende bygninger.

”Vi er nødt til at forholde os til de eksisterende bygninger også. Det tager udspillet i nogen grad højde for og det er godt. Men der må godt komme mere af det. Det har vi påpeget længe i Byggesocietetet” afslutter Ole Schrøder.

Byggesocietetet var meget positive, da Folketinget i 2019 vedtog klimaloven, men påpegede allerede dengang, at det var vigtigt at følge loven op med konkret handling. Det mener vi fortsat og kan igen kun opfordre til, at regeringen og folketinget holder fokus på denne udfordring. Gerne i et tæt samarbejde med branchen.

Forrige
Forrige

Spot på Lokalområde Fyn

Næste
Næste

Ny formand i Lokalområde Aarhus.