Spot på Lokalområde Aarhus

Aarhus – smilets by… og selvom smilet hos århusianerne måske er blegnet lidt i denne coronatid, så går det faktisk meget godt! Byen udvikler sig med lynets hast, og byggekranerne hober sig op med både bolig og erhverv. Tallene taler for sig selv med 4.700 byggesager i 2019 mod 5.400 stk. i 2020.

Med en årlig tilvækst på ca. 5.000 mennesker står Aarhus i en gunstig situation, men udfordringerne med at holde fast i den gode bykvalitet, stiller krav til de nye byudviklingsprojekter om at kunne give noget tilbage til byen – grønne kiler, oplevelsesrum og ikke mindst give plads til de almene boliger, der anses som en vigtig del af byudviklingen.

Her skal være plads til mangfoldighed og mulighed for udfoldelser i form af nytænkning, spændende arkitektur samt ambitioner om et grønnere Aarhus. Alt med det fokus at holde mennesket i centrum.

Aarhus som by er i gang med en historisk omstilling. Samtidig med at byen vokser, har vi som kommune fastlagt en plan om at nedbringe energiforbruget. Med en ny klimaplan for 2021 med i alt seks delprogrammer herunder byggeri og anlæg, har Aarhus kommune sat et mål om CO2 neutralitet i 2030. Grundsubstansen for den grønne tankegang skal ses i FN’s verdensmål. Et ambitiøst mål, som vil kræve et stærkt partnerskab i udviklingsfasen med alle aktører på markedet. Bygningsmassen spiller her en afgørende rolle, når der skal sikres balance mellem produktion og forbrug. Det samlede energiforbrug udgør her ca. 40%, og byggematerialerne udgør ca. 11%. Skal vi lykkes med at nedsætte forbruget vil cirkulær energi og livscyklusanalyse sammen med en genbrugscyklus af materialer komme i spil.  En ny arkitekturplan forventes at blive politisk godkendt i løbet af 2022 og bliver et nyt værktøj, som skal sikre bæredygtighed i den brede forstand og sikre både den miljømæssige, økonomiske samt sociale gevinst.

En ny stadsarkitekt er tiltrådt pr. 01.01.2021. Opgaven er nu lidt anderledes end tidligere, idet man ønsker formet en langsigtet udvikling af byens arkitektoniske udtryk set mere fra et helikopterperspektiv og ikke længere på det enkelte projekt. I Aarhus debatteres bybevaring, og interessen for den gode byggevej er mangfoldige. Forventningerne er høje - for århusianerne, høj som lav - rummer en vis nidkærhed for deres by.

Det går stærkt i Aarhus, og mange investorer vil gerne have en bid af kagen. Byen udvider sig på landkortet, og indenfor ringgaden rykker vi tættere på hinanden. De små boligenheder til studerende og de enlige er den gode businesscase, men mon ikke også at det attraktive grå guld får muligheder for at revitalisere sig i nye former for boligfællesskab. Det ville fuldende billedet om en alsidig by med plads og rum til alle. Generationers Hus på Aarhus Ø er et nyt bud herpå.

I Byggesocietetet favner vi alle aktører indenfor fast ejendom. Med knap 200 medlemmer indenfor alle kroge af branchen i Byggesocietetets lokalområde Århus, tegner der sig en bred og spændende pallette, som kan bidrage til partnerskaber på tværs af alle faggrupper. Det har stor værdi at kunne sidde ansigt til ansigt og drøfte byens udvikling og være med til at bidrage til en byudvikling, hvor ambitionsniveauet er højt og alt skal tænkes ind. Vi lærer af hinanden og får en god fornemmelse af hvad der efterspørges i markedet og hvordan der arbejdes med det.

Til vores sidste arrangement i Byggesocietetet, der blev afholdt som webinar, havde Henrik Seiding, direktør for Teknik & Miljø et klart budskab: Den grønne omstilling kræver, at der tages ejerskab, og at der bakkes op om de nye tiltag. Henrik Seiding rakte hånden ud og inviterede til at bruge Aarhus Kommune som sparringspartner i de tidlige drøftelser af projekternes tilblivelse og at vi som en forening med en så bred faglighed opfordres til at gå ind i arbejdet med sikring af grønnere byggematerialer.

I Byggesocietetet har vi fingeren på pulsen og vi forsøger at være på forkant med de nye tiltag, der sker i byen. Vi kan være med til at åbne døren til byggepladser og institutioner, inden disse åbnes for offentligheden. De arrangementer, der afholdes, kan f.eks. være et omtalt byggeri i byen, som f.eks. New Aarch, der lige om lidt åbner dørene for de unge arkitektstuderende eller Bindesbøll Byen – en ny bydel, der tidligere har huset den lokale psykiatri.

Vi glæder os også til at kunne invitere til dialogmøde med den nye Stadsarkitekt i maj, og vi ser frem til et brag af en sommerfest den 18. juni på Salling Rooftop.

Venlig hilsen,
Lokalbestyrelsen Aarhus

Hvis du vil i kontakt med bestyrelsen i Aarhus, kan du række ud til formand, Flemming Kristensen, på fk@niras.dk

Forrige
Forrige

H. C. Andersens Hus modtager Det Gyldne Søm 2021

Næste
Næste

Spot på Lokalområde Fyn