H. C. Andersens Hus modtager Det Gyldne Søm 2021

Det Gyldne Søm tildeles i 2021 Odense Kommune og Odense Bys Museer i fælleskab for H. C. Andersens Hus i Odense. Prisen blev uddelt i går i forbindelse med Byggesocietetets Landsmøde, som blev afholdt på Møntergården Odense.

 Til at modtage prisen deltog Rådmand Christoffer Lilleholt og Direktør for Odense Bys Museer Henrik Harnow.

Museet er tegnet af den japanske arkitekt Kengo Kuma & Associates, og vundet efter en international arkitektkonkurrence, med Cornelius Vöge som arkitektonisk underrådgiver og Masu Planning som Landskabsarkitekt. 

Museet består af 5600 m2 museum, hvor 2/3 ligger under jorden og et 7000 m2 stort haveanlæg. Museet – som er beliggende midt i Odense Kommunes byomdannelsesprojekt på Thomas B. Thriges Gade, vil blive iscenesat som et totalkunstnerisk rum, hvor arkitektur, have og udstilling tilsammen skal skabe en helt ny museumsoplevelse. 

Byggeriet udgøres af en række af cirkulære former, som tangerer hinanden i et flydende forløb. 

De er organiseret uden hierarki og uden et egentligt centrum, men udspringer fra de eksisterende bygninger omkring H.C. Andersens fødehjem og mindehal. Nyt og gammelt går således hånd i hånd. 

Udover H. C. Andersen har en række danske og udenlandske kunstnere bidraget til museet med udstillinger. Der er lyrik, film, installationskunst, papirklip og meget andet.

I motivationen for tildelingen af Det Gyldne Søm sagde Landsforman Ole Schrøder bl.a.:

“Museet vil blive en attraktion i verdensklasse og vil på mange måder flytte Odense op i en anden liga. Selve byggeriet, der udover at have en helt særlig arkitektur, også̊ er smukt og nytænkende. Museet samtænker bygninger og landskab med museumsoplevelsen, ligesom det vil blive en naturlig integreret og markant del af byomdannelsen i Odense. Det er især den meget vellykkede samtænkning mellem bygning, natur og kultur som har været udslagsgivende for tildelingen."

“H. C. Andersen Hus vil blive et landemærke i Odense og sætte både byen og Danmark på den internationale scene.”

I 2020 blev Det Gyldne Søm tildelt Realdania.

Forrige
Forrige

Byggesocietetet på Bornholm

Næste
Næste

Spot på Lokalområde Aarhus