Byggesocietetet på Bornholm

Et møde med visionære affaldskæmper, driftige developere og en balstyrisk brygmester

Af Marie Leth

Bornholm sprudler med ideer, fantastiske mennesker og enestående natur. Det er konklusionen efter tre dage på Klippeøen, der fik Byggesocietetets hold af entreprenører, developere, ingeniører, arkitekter og alskens godtfolk til at drømme på bornholmsk.   

Send flere boliger

Første stævnemøde onsdag var med kommunaldirektør Johannes Nilsson, der fortalte, at flere familier flytter til Bornholm for at stå af ræset og få mere tid i hverdagen. Samtidig søger turister i tusindtal til øen for at opleve den gastronomiske scene, nyde naturen og de små samfund på øen. Flere af turisterne ender med at investere i fritidshuse på øen. Bornholm har nemlig frigivet bopælspligten i mange mindre byer for at tiltrække turister og give nyt liv til byerne. Så nu står Bornholm i en helt ny situation, hvor der er brug for mere end 1000 nye boliger de næste ti år til de mange tilflyttere. Som kommunaldirektøren sagde: Her går det godt, send flere boliger.

Lokummer til havs

Fra Rønne gik turen mod Tejn, en søvnig havneby under forvandling. FB Gruppen er nemlig gået i gang med et storstilet sommerhusprojekt i byen. Vi fik en flot indføring i projektet af Stig Nørnberg på det lokale bryggeri, der lå idyllisk ud til vandet. Således opløftet drog vi videre til Hotel Nordlandet, der ligger på øens nordlige spids og byder på den smukkeste udsigt. Her fik vi fornøjelsen af et crash course i bornholmsk, hvor vi sang viser om lokummer, der drog til havs, før vi gik ombord i de smukkeste serveringer fra det nordiske køkken.  

Fra fiskeri til energi

Næste morgen bød på en rundtur i Rønne Havn, der er blevet forvandlet fra fiskerihavn til energihavn. Havnen spiller en stor rolle i produktionen af havvindmøller, der bliver samlet på havnen. Møllerne bliver større og større for at yde så meget strøm som muligt og er pt. oppe på vinger, der måler 100 meter. Det stiller krav til havnens areal og bæreevne. Havnen er pt. i gang med etape 2 af en stor havneudvidelse. Derudover satser havnen på at blive en grøn tankstation for de 60.000 skibe, der årligt passerer Bornholm, når teknologien bag Power to X er færdigudviklet. 

Kæmpen ved affaldstårnet

Efter besøget på havnen gik turen videre til Bornholms Affald, hvor direktør Jens Hjul-Nielsen tårnede op foran affaldstårnet – et gammelt vandtårn forvandlet til formidlingscenter med hjælp fra Realdania. Jens Hjul-Nielsen viste sig at være en kæmpe i mere end en forstand. Sjældent har affald været så underholdende, så godt formidlet og så visionært tænkt. Kort fortalt vil Bornholms affald afskaffe alt affald på øen i 2032, hvor ovnen bliver sendt på pension. Hvordan det skal gøres, er endnu ikke helt klart, men sådan er det med store ideer, sagde den inspirerende direktør med et glimt i øjet og citerede John F. Kennedy: We do not send men to the moon, because it is easy, we do it because it is hard. Respekt!

Bæredygtigt campus

Fra affaldsfyrtårnet gik turen forbi Campus Bornholm, hvor det er lykkedes at skabe et stort bæredygtigt byggeri, der huser de erhvervsfaglige uddannelser, de gymnasiale uddannelser og mellemlange uddannelser under et tag. Ideen er, at alle unge under uddannelse på øen får deres gang det samme sted, så fordommene mellem fagene bliver brudt ned til fordel for en fælles ungdomskultur. Bygningen blev indviet i 2018 og er opvarmet med jordvarme, har solceller på taget og en fuldstændig flot indretning med atriumgårde, træbeklædte vægge og klassiske koglelamper.

Dagens sidste stop var Svaneke Bryghus, hvor vi lærte ølbrygningens ædle kunst og hørte historien om det, der startede som en slagtermesters hobby, og nu er et millionforetagende kendt langt udenfor Bornholm. Det skyldes ikke mindst den geniale brygmester, som skyllede i land på Bornholm og fik indført en mere professionel måde at brygge øl på.

Sidste dag startede vi på Hotel Nordlandet, hvor fortalte Bo Christiansen stifter af Exploring Bornholm fortalte om den internationale interesse for Bornholm. Herefter gik turen videre til Hammershus nye besøgscenter, der ligger smukt føjet ind i bakken overfor de gamle borgruiner. Efter en smuk efterårsfrokost på Hammerhavnen var det på tide at vende snuden hjem, men mon ikke en del af os kommer igen inden alt for længe? Vi har fået Bornholm i blodet.

Forrige
Forrige

Regeringens boligudspil.

Næste
Næste

H. C. Andersens Hus modtager Det Gyldne Søm 2021