Regeringens boligudspil.

 Indenrigs- og Boligminister Kaare Dybvad Bek og Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen præsenterede i dag Regeringens nye boligudspil på et fælles pressemøde. Fokus i udspillet er almene boliger. 

 Byggesocietetets Landsformand Ole Schrøder er i hovedsagen glad for udspillet:

”Byggesocietetet har altid bakket op om den blandede by, ligesom vi tidligere har nævnt fortætning som en af vejene til flere almene boliger. Flere skal kunne arbejde og bo i de større byer. På den måde bidrager almene boliger også til at skaffe den arbejdskraft alle mangler for tiden.”

En stor del af udspillet baserer sig på ”Fonden for blandede byer” som med 10 mia. kr. i ryggen skal gøre det muligt at etablere op til 22.000 flere almene familieboliger frem mod 2035. Bl.a. nævnes muligheden for, at fonden kan købe eksisterende ejendomme og lave disse om til almene boliger.  

”Det er bestemt en god idé at anvende eksisterende bygninger på en ny måde. Især i forhold til den grønne omstilling. Men derudover kunne man jo også bruge pengene fra fonden på at hæve rammebeløbet for almene boliger og måske endda lade beløbet være mere fleksibelt afhængigt af grundpriser mm. Rammebeløbet er, og har altid været, den største hindring for at bygge almene boliger” siger Ole Schrøder.

Udspillet har fokus på de største byer i Danmark og det er ifølge Ole Schrøder naturligt. Det er dog vigtigt at huske, at der også udenfor de større byer er tilsvarende udfordringer. Ligesom det er vigtigt at sikre ordentlige vilkår for alle andre boligtyper også. 

”Danmark er et lille land med kort afstand mellem byerne. Det er helt afgørende, at vi også får indtænkt udviklingen i de mellemstore byer og at vi holder fast i, at den blandede by ikke kun består af almene boliger. Vi må ikke glemme ejerboligerne, andelsboligerne og de private lejeboliger. Udspillet tager hånd om andelsboligerne, men vi skal huske de andre boligtyper også.”

Indeholdt i udspillet er også, at Regeringen vil hæve kravet om almene boliger i nybyggerier fra de nuværende 25 procent til 33 procent. Og det er måske udspillets svageste punkt jf. Byggesocietetets Landsformand:
”Ministeren har naturligvis ret i, at vi skal bygge de besluttede 25 procent. Sådan er det. Det gør langt de fleste også, men det er mere kompliceret at bygge alment. Rammebeløbet, men også hele processen med at bygge alment, er mere kompliceret. Så lad os først og fremmest i fællesskab fokusere på at fjerne hindringerne for at nå de 25 procent og så derefter se på næste skridt” siger Ole Schrøder og opfordrer til, at man fra politisk hold involverer bygge- og ejendomsbranchen i den videre proces.

Se hele udspillet her:

https://www.regeringen.dk/nyheder/2021/ny-boligfond-skal-sikre-billige-boliger-i-de-store-byer/


Forrige
Forrige

Glædelig jul og godt nytår

Næste
Næste

Byggesocietetet på Bornholm