Kommentar til loft over huslejestigninger.

Regeringen lagde d. 16. august 2022 op til at lægge et loft over huslejestigninger. Stigningerne har gennem en årrække været styret af nettoprisindekset og eftersom nettoprisindekset er steget 8,8 procent siden juni 2021, så kan huslejen i private udlejningsejendomme - i princippet - stige tilsvarende. Regeringens forslag er nu at lægge loft over, så huslejen maksimalt kan stige 4 procent om året i 2 år. 

 

I den gode blandede by er der behov for et bredt boligudbud, hvor alle har råd til at bo. En meget stor andel af boligerne i de større byer er lejeboliger som naturligvis skal energirenoveres, transformeres og driftes, så de kan udgøre sunde og bæredygtige hjem for lejere i mange år fremover. Et vigtigt fokus at have for øje i forhold til den nødvendige omstilling i bygge- og ejendomsbranchen. Ved løbende at pålægge ejendomsbranchen flere begrænsninger, større risici og dermed udgifter, bremser man incitamentet for investeringer i en mere grøn retning.

 

I Byggesocietetet er vi derfor ikke vilde med regeringens forslag. Først og fremmest er det en uskik at staten i den grad blander sig i et privat marked (der udelukkende handler om inflation og ikke omstilling). Dernæst, så er det en lige bred nok løsning – måske skulle man vurdere, om de cirka 180.000 lejere, der angiveligt kan blive ramt af stigninger, rent faktisk bliver ramt? Flere udlejere har allerede meldt ud, at de ikke kommer til at hæve huslejen med hverken 8 eller 9 procent. Ingen i branchen er interesserede i at miste lejere på den konto. Herudover er det ikke sikkert, at alle 180.000 lejere ikke kan håndtere en økonomisk stigning. Det er fair at ville hjælpe de trængte i en helt særlig situation, men vi vil opfordre til, at man målretter hjælpen i stedet for at male med den helt brede pensel.

 

Sidst, men ikke mindst, så er man nødt til at forholde sig til, at inflationen nu i en lang årrække har gavnet lejerne. Måske man kunne kigge på en helt anden løsning? Sammen med branchen naturligvis. Det gavner på ingen måde incitamentet til at investere i flere boliger til danskerne, når ejendomsbranchen gentagne gange bliver mødt af den form for indgreb.

Forrige
Forrige

Hines Nordics får Det Gyldne Søm 2022.

Næste
Næste

Valg til Landsbestyrelsen.