Digitalisering er et redskab – ikke en mirakelkur. Erfaringer fra studieturen til Singapore.

Af Jacob U. Sachse, adm. direktør i Gaihede, ingeniører & arkitekter

og Claus Skytte, direktør i Bonava Danmark

 

Vores besøg i den større byggebranche i Singapore var som at træde ind i den fagre nye verden, hvor digitalisering er lige så naturligt som stålwirer, cementblandere og bolte. Den tidligere britiske koloni og nu en selvstændig republik er en af verdens førende inden for digitalisering af byggeri.

Det manuelle håndværk udført efter it-software-programmer sikrer tilsyneladende en effektivitet, der er overvældende for os. Sammen med en række ledere fra både entreprenør-, rådgiver- og developerbranchen var vi med Byggesocietetet på en intens studietur for at se på byggebranchen i det vækstende land i Sydøstasien.

Kan vi så lære af Singapore?

Ja. Det kan vi. Men det er ikke det hele, man kan overføre direkte til Danmark.

 

23 konkrete strategier for digitalisering

Først og fremmest er det fantastisk at se, hvordan en ofte hektisk branche som byggeri kan effektiviseres. I Singapore er det sket oppefra og ned. Grundet det mere etsporede politiske system med et stort politisk parti på magten kan regeringen lettere tage en beslutning og tvinge den ud i livet. 

I Singapore har de således besluttet 23 konkrete strategier for, hvordan man vil omstille hele erhvervslivet til at bruge digitalisering. Hvert område fra finans til industriproduktion har sin egen tilrettede it-strategi.

Inden for byggebranchen er der blandt andet en køreplan for at uddanne 80.000 medarbejdere inden for præfabrikering og digitale og grønne teknologier inden 2025.

Og fra 2021 skal alle udbud ske digitalt. De rådgivere og entreprenører, der ikke kan det, bliver herefter udelukket fra alle statslige byggerier. Myndigheder forventer effektiviseringsgevinster på mellem 10 og 20 procent.

 

Beslutninger føres ud i praksis

De politiske beslutninger har sparket hele digitaliseringen i Singapore op i fart. Vi så det anvendt i praksis på udvalgte steder, vi besøgte - blandt andet et 50 etagers skyskraber-boligkompleks Pinnacle@Duxton, hvor det har effektiviseret både byggeriet og driften af bygningen.

Men hvordan kan den danske byggebranche lære af det?

Skal vi så bare lægge mere politiks pres og krav bag IKT-bekendtgørelsen og tvinge BIM-modeller igennem?

Skal politikerne lovgive om, at alle entreprenører, rådgivere og bygherrer i Danmark er digitaliseret i år 2025?

Nej er vores svar. Og nej af flere årsager.

 

Danmark er ikke Singapore

Den danske byggebranche er ikke som den i Singapore. Vi opererer efter en helt anden skala. Vi har et andet politisk og administrativt system, og vores erhverv er sammensat på den anden måde.
Den danske byggebranche har enkelte større spillere, men de fleste virksomheder er SMV’er, der bidrager med et mere nuanceret og ofte mere omstillingsparat system end det i Singapore.
Men vi skal gøre noget.

I Danmark er produktiviteten i byggeriet desværre stagneret på et generelt, lavt niveau, og kvaliteten har også har brug for et løft. Ifølge Dansk Byggeri halter den danske bygge- og anlægsbranche efter de øvrige EU-lande målt på digitaliseringsgrad. De større aktører er typisk i fuld gang med VDC, BIM og andre digitale redskaber, mens det kniber for de små og mellemstore virksomheder, der udgør hovedparten af branchen.

Kan vi så ikke bare kopiere Singapore?
Nej, så let er det ikke.

Digitalt byggeri i Singapore virker smart og effektivt på en guidet tur – men det er også rigidt, topstyret og maskinelt. Hvis der er nogle uforudsete skæverter i byggeprocessen, så kan det gå galt.

 

Vi skal finde vores egen vej – men det haster

Så vi skal finde vores egen vej. Det Digitale Byggeri er et stykke værktøj, der skal være i vores værkstøjkasse. Men det er også en ”vision”, og man skal have hele sit ”hjerte” med, eller bliver det kun halvhjertet, og dermed høster man ikke gevinsterne, man bruger alene resurserne på implementeringen i dele af branchen, hver for sig, og glemmer ofte samarbejdet på tværs. Det er der, det digitale byggeri virkelig kan flytte sig.

Så vi skal gøre det på den rigtig måde.

 

Husk den sunde fornuft og innovationen

Digitalisering er ikke en mirakelkur, hvor vi så bare kan trykke på en knap og læne os tilbage.

Vi skal stadig huske vores danske evne til at udfordre autoriteter, vores evne til at innovere undervejs og bruge vores sunde fornuft og civile ulydighed, når it-systemet tager fejl.

Så vi er dybt imponeret og inspireret af Singapore, og vi kan lære så meget af Singapore, men vi gøre det på vores egen måde, og vi skal gøre noget nu.

Her kunne det være en idé med eksempelvis en 2025-digital strategi.