København er vækstmotor for hele landet

Fronterne er efterhånden trukket så hårdt op, som de kan være: statslige udflytninger af arbejdspladser, kommunale udligningsreformer, snak om Udkantsdanmark, og nu råber Københavns Kommunes borgmestre samlet vagt i gevær, fordi en masser midler flyttes fra kommunen.

København vil ikke være prygelknabe og betale statens projekter i andre dele af landet, siger overborgmester Frank Jensen.

Det er som om, at Danmark er blevet til København versus alle de andre.

Og pressen elsker det. De lever af, at der en konfrontationslinje mellem land og by.

To forskellige virkeligheder
Men den virkelighed, jeg oplever, og den virkelighed, vi oplever i Byggesocietetet, er en ganske anden.

Vi oplever som en landsdækkende interesseorganisation med Danmarks stærkeste netværk inden for bygge- og ejendomsbranchen nemlig det modsatte. Der er langt mere, der samler os i Danmark, end der er, der skiller os ad.

Og vi ved det, for bygge- og ejendomsbranchen er nogle af de første aktører, der mærker ændringer i politiske indsatser eller konjunkturer.

Som netværk har vi et kæmpe indblik i de aktuelle problematikker om vækst og udvikling i hele landet, fordi vi indsamler, deler og formidler viden om, hvad der sker i den danske bygge- og ejendomsbranche.

Vi har om nogen fingeren på pulsen og kan mærke, hvordan de politiske tiltag udmøntes, og hvilke konsekvenser de har i alle dele af landet.  

Det, vi oplever som branche, er, at hver gang der er nye projekter og nye jobs i hovedstadsområdet, så spreder den tendens sig til resten af landet. København har en kæmpe betydning for hele landets BNP og vækst.

København er en motor
Så i stedet for at betragte København som enten en ven eller en fjende, skal vi betragte København som en motor. En vækstmotor, der trækker hele landet med i den økonomiske fremgang og optimisme.

Det ser man jo også i andre lande, hvor positive konjunkturer starter i en hovedstad og derefter spreder sig som ringe i vandet til resten af landet.

Med andre ord: Når det regner på præsten, drypper det som regel på degnen. Den effekt burde vi tage seriøst i stedet for at skabe splid mellem land og by. Og så i et så lille land som Danmark. Vi er kun fem millioner, og vi burde kunne arbejde for at skabe positiv vækst i alle dele af landet.

Af Tony Christrup, landsformand i Byggesocietetet
Bragt på Altinget.dk